Stanovisko DIA k povinnosti přijímat digitální stejnopis průkazu

Sdružení knihoven ČR požádalo o vyjádření k povinnosti přijímat digitální stejnopis průkazu Digitální a informační agenturu. Zde zveřejňujeme jejich stanovisko:

Digitální a informační agentura obdržela od Sdružení knihoven ČR, z.s., žádost o stanovisko k povinnosti přijímat digitální stejnopis průkazu. Níže uvádíme stanovisko, které bylo na základě Vaší
žádosti vyžádáno od odboru právního a legislativního Digitální a informační agentury.

Pokud je knihovna organizační složkou územní samosprávy vedené jako orgán veřejné moci (zařízení bez právní subjektivity) a v rámci své činnosti ověřuje totožnost nebo jinou skutečnost předložením průkazu, je v případě knihoven u obcí I. a II. typu stanovena povinnost přijetí eDokladů od 1. 1. 2025 a u obcí s rozšířenou působností a krajů od 1. 7. 2024.

V případě knihoven, které jsou příspěvkovými organizacemi obcí nebo krajů, platí, že jejich činnost není výkonem působnosti. Zákon č. 257/2001 Sb., knihovní zákon, neukládá výslovně povinnost zjišťovat totožnost předložením průkazu. Podmínky podle § 9a odst. 1 zákona č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby, tedy nejsou splněny a tyto jsou oprávněny, nikoliv však povinny, umožnit prokázání totožnosti digitálním stejnopisem průkazu.

S pozdravem
Ing. Mgr. Onřej Menoušek